Dashboardlampjes: wat betekenen de waarschuwingslampjes?

Er begint opeens een lampje te branden op het dashboard. Maar met alle verschillende waarschuwingslampjes is de kans groot dat je niet precies weet wat ieder lampje betekent. Om ervoor te zorgen dat je veilig op weg gaat, lichten wij de belangrijkste lampjes uit. Ook vertellen we bij ieder lampje of je door kunt rijden of dat je de auto toch echt aan de kant van de weg moet zetten.

Bij het starten van de auto gaan vaak alle dashboardlampjes branden. Dit is een controle vanuit de auto om te kijken of de lampjes nog werken. Is er één kapot? Maak een afspraak bij de werkplaats om deze te repareren. Zo voorkom je dat je een (belangrijke) melding mist.

Verschillende kleuren dashboardlampjes

Om de ernst van het probleem aan te tonen, verschijnen de lampjes op het dashboard in diverse kleuren. De drie hoofdcategorieën hierbij zijn rood, oranje/geel en groen. Een groen lampje betekent dat alles correct werkt. Een oranje/geel lampje daarentegen is een waarschuwing. Aanbevolen wordt om op de rechterbaan te gaan rijden en zo snel mogelijk langs de werkplaats van Auto Christiaan te gaan om het probleem te verhelpen. Het rode lampje staat voor gevaar. Zet de auto langs de kant van de weg en neem contact met ons op om de auto op te laten halen.

Rode waarschuwingslampjes

Is een van onderstaande lampjes gaan branden op het dahsboard? Zet de auto zo snel mogelijk aan de kant van de weg en neem contact op met een van de monteurs. Het wordt sterk afgeraden om door te rijden, omdat dit tot onveilige situaties voor jou en andere weggebruikers kan leiden. Daarnaast wordt je portemonnee er niet vrolijk van: doorrijden bij een kapot onderdeel of systeem kan leiden tot hogere kosten, omdat het probleem vaak verergert.

Aandrijflijnstoring

Vermijd hard optrekken en afremmen: de kans is groot dat er een storing in de aandrijflijn (motor) zit. Laat de motor zo snel mogelijk uitlezen bij Auto Christiaan.

Accu

Zodra de auto gestart wordt, gaat het acculampje branden. Wanneer deze niet uit gaat, is er mogelijk een storing aan de dynamo, stroomkabels of aandrijfsnaar. Bel Auto Christiaan voor advies of om de accu te vervangen.

Airbag uitgeschakeld

Als het lampje van de airbag brandt, kan dit betekenen dat de airbag niet werkt. Let op: wanneer de airbag is uitgezet voor bijvoorbeeld een maxi-cosi is de melding normaal. Rijd direct naar de garage om het probleem na te laten kijken.

Handrem

Het lampje van de handrem gaat branden, wanneer de rem is ingeschakeld of aangetrokken en de motor loopt. Blijft het lampje branden, terwijl je de auto van de handrem af hebt gehaald? De kans is groot dat er een storing in het remsysteem is of dat de remvloeistof bijgevuld moet worden. Laat het controleren door de werkplaats om ongelukken te voorkomen.

Koelvloeistof

Te weinig koelvloeistof in het reservoir kan leiden tot een oververhitte motor. Controleer het koelvloeistof en vul indien nodig bij. Let op: bel altijd de garage wanneer de motor oververhit is.

Noodloop

Zodra dit symbool brandt, gaat de auto in noodloop. Dit betekent dat de auto weinig vermogen heeft, waardoor je niet hard kunt rijden. Ga zo snel mogelijk naar Auto Christiaan om hiernaar te laten kijken.

Oliepeil

Stop direct wanneer dit lampje blijft branden. Een te laag of hoog oliepeil kan voor ernstige motorschade zorgen. Controleer het peil en vul indien nodig bij of tap dit af.

Storing RBS-systeem

Het Radar Brake Supportsysteem zorgt ervoor dat de auto zelf afremt, wanneer je een object voor de auto snel nadert. Als het lampje gaat branden, is er sprake van een storing.

Storing ESP-systeem

In onveilige situaties grijpt het Elektronisch Stabiliteit Programma in. Bij een rood brandend lampje werkt het systeem echter niet. Aanbevolen wordt om dit na te laten kijken bij de garage.

Oranje/geel dashboardlampjes

Als er een oranje of geel lampje gaat branden, hoef je niet direct te stoppen. We adviseren echter wel om zo snel mogelijk naar de garage te gaan, om het probleem na te laten kijken. Op deze manier verklein je de kans op hoge kosten en ongelukken.

Aandrijf-stabiliteitsregeling

Zodra je de auto start, gaat dit lampje kort branden. Komt het lampje niet in beeld? Maak een afspraak bij de garage.

AdBlue niveau

Om de NOx-uitstoot bij diesels te verminderen, wordt er AdBlue aan de brandstof toegevoegd. Als het peil te laag is, komt dit lampje in beeld. Tijd om bij te vullen!

Bandenspanning

De sensoren in de banden hebben geconstateerd dat de spanning te laag is. Controleer de spanning zelf of laat dit door een van de monteurs doen.

Batterij autosleutel

Dit lampje geeft aan dat de batterij in de sleutel bijna leeg is. Met een lege sleutel kun je de auto niet draadloos openen of sluiten. Voor het vervangen van de batterij hoef je geen afspraak te maken.

Lane Assist

Door middel van trillingen in het stuur krijg je een waarschuwing als je slingert of de rijstrook verlaat. De rode variant betekent dat Lane Assist is uitgeschakeld.

Motorstoring

Bij een fout in het motormanagementsysteem of de elektronica, brandt dit lampje. Check de motorolie en de koelvloeistof. Neem direct contact met ons op wanneer het lampje blijft knipperen. 

Remlicht storing

Waarschijnlijk doen de remlichten het niet. Dit kan verwarrend zijn voor medeweggebruikers. Controleer het en vervang indien nodig de lampjes.

Roetfilter storing

De kans is groot dat de uitlaat verstopt of kapot is. Peil de olie en breng de auto zo snel mogelijk naar de garage om ernstige schade te voorkomen.

Remblokken

Maak zo snel mogelijk een afspraak bij de garage om de remblokken te vervangen. Deze zijn versleten, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

Storing elektrisch onderdeel

Er is een fout opgetreden in een elektrisch onderdeel van de auto. Hierdoor is de auto beperkt bruikbaar. Ga zo snel mogelijk naar Auto Christiaan om er naar te laten kijken.

Storing ABS-systeem

ABS staat voor antiblokkeersysteem. Dankzij het ABS blokkeren de banden niet, wanneer je hard remt. Brandt het lampje? Laat het zo snel mogelijk repareren.

Servicebeurt

Na een bepaald aantal kilometers gaat dit lampje in het dashboard branden. Het betekent dat de auto een onderhoudsbeurt nodig heeft. Tijd om een afspraak te maken!

Versnellingsbak

Blijft het lampje branden? De versnellingsbak van de auto is oververhit. Als het lampje blijft knipperen, is er sprake van een groot defect. Laat het zo snel mogelijk controleren.

Water in brandstof

Er zit te veel water in het brandstoffilter van de auto. Tijd om de auto te checken door een van de monteurs. Als het lampje blijft branden, is de brandstoffilter aan een onderhoudsbeurt toe.

Adaptive cruise controle ingeschakeld

Het lampje verschijnt, zodra je de adaptive cruise control activeert. Het lampje gaat uit, zodra je de cruise control uitzet.

Stadsverlichting ingeschakeld

Zodra je de stadsverlichting hebt aangezet, brandt het lampje. Overdag en bij mist wordt dit licht gebruikt.

Groen dashboardlampje

Een groen lampje brandt omdat een systeem is ingeschakeld of omdat er sprake is van een correcte werking. Er is dus geen actie nodig.

Richtingaanwijzers aan

Het ligt voor de hand: de richtingaanwijzers gaan branden zodra je ze inschakelt. Afhankelijk van de richting gaat het lampje naar links of rechts knipperen. Als je de alarmlichten inschakelt, knipperen beide lampjes.

Cruise control ingeschakeld

Bij een ingeschakelde cruise control rijdt je continu op een constante snelheid. Bij een ingeschakelde cruise control brandt het lampje groen. Zodra je remt, stopt de cruise control waardoor ook het lampje uitgaat.

Parkeersensoren ingeschakeld

Ideaal bij het parkeren in de kleinste plekjes: parkeersensoren. Met dit lampje zie je in een oogopslag of de parkeersensoren van de auto zijn ingeschakeld.

Groot licht ingeschakeld

Wanneer je op een donkere weg met weinig verlichting rijdt, is het prettig om het grote licht in te schakelen. Vergeet niet om het licht uit te zetten, wanneer er een tegenligger aankomt. Je kunt anderen er namelijk mee verblinden.

Neem bij twijfel altijd contact op

Is er een dashboardlampje gaan branden en twijfel je wat te doen? Neem contact op met een van onze vakkundige monteurs. We zijn telefonisch bereikbaar op 0527 29 13 22.