In vier stappen een tweedehands auto kopen

Een tweedehands auto kopen is een investering die je niet iedere dag doet. Daarom is het belangrijk om goed voorbereid de zoektocht in te gaan. Om er zeker van te zijn dat je geen punten overslaat, hebben we een handig stappenplan gemaakt. Van de oriëntatiefase en het proefrijden tot het sluiten van de deal en de verzekering.

Stap 1: de oriëntatiefase

Een van de leukste onderdelen van de autozoektocht is de oriëntatiefase. In Nederland vind je duizenden occasions in alle soorten en maten. Houd daarom rekening met een van de belangrijkste factoren: het beschikbare budget. Naast de aanschafprijs heb je ook te maken met maandelijkse kosten. Denk hierbij aan onderhoud, verzekering, belasting en afschrijving. Op deze manier kun je meerdere auto’s vergelijken.

Stap 2: controleer de officiële gegevens

Wanneer je enthousiast bent over een auto en deze gaat bekijken, is het belangrijk om de occasion van binnen- en buiten te inspecteren. Maar vergeet de officiële gegevens niet. Controleer bijvoorbeeld of het voertuigidentificatienummer (VIN) – beter bekend als het chassisnummer – op het kentekenbewijs overeenkomt met het nummer achter de voorruit of onder de motorkap. Auto’s waarbij de nummers niet overeenkomen, zijn vaak gestolen.

 

Onderhoudshistorie

Een ander belangrijk onderdeel is de onderhoudshistorie. Bij de meeste occasions ligt het onderhoudsboekje in het dashboardkastje aan de bijrijderskant. Indien er niets aanwezig is, kun je de historie opvragen bij de verkoper. Negen van de tien keer krijg je een online document overhandigd waarin de hele historie is terug te zien.

 

RDW

De website van het RDW is gratis en biedt veel informatie over de auto. Zo zie je in een oogopslag het aantal eigenaren van het voertuig, wanneer de huidige eigenaar de auto tenaamgesteld heeft gekregen, de vervaldatum van de apk-keuring en of de auto als gestolen staat geregistreerd.

Stap 3: de deal sluiten

Als je een occasion hebt gevonden die aansluit bij je wensen, is het tijd om tot aankoop over te gaan. Vaak kun je over de prijs onderhandelen. Soms lukt het om iets van de prijs af te krijgen, in andere gevallen gaat het om een gratis onderhoudsbeurt. Wanneer je je huidige auto wilt inruilen, is het verstandig om van tevoren een indicatie in je hoofd te hebben over de minimale inruilprijs. Voor houvast over de waarde van je auto kun je de autokoerslijst van de ANWB gebruiken.

 

Zodra de koop is gesloten, krijg je bij Auto Christiaan een duidelijke koopovereenkomst met daarop de gegevens van de auto, de gegevens van beide partijen en de eventueel gemaakte afspraken over afleverpaketten en garantie. Ook dient de auto overgeschreven te worden op je eigen naam. Dit regelen we bij Auto Christiaan voor je.

Stap 4: Trotse autobezitter, maar dan?

Gefeliciteerd, je bent de trotse eigenaar van een dealeroccasion. Zodra de auto op jouw naam staat, ben je vanaf dat moment ook verplicht om de auto te verzekeren. De Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) verzekering is in Nederland verplicht. Deze verzekering dekt de schade die je aan anderen toebrengt. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de auto aanvullend te verzekeren tegen schade en diefstal. De keuze is aan jou.

Een occasion kopen bij Auto Christiaan

Bij Auto Christiaan hebben we een groot assortiment aan dealeroccasions met een jong bouwjaar en lage kilometerstand. In ons aanbod vind je occasions van merken zoals Audi, Mercedes, Volkswagen en Volvo. Wil je meer informatie over een tweedehands auto van een bepaald merk, model of uitvoering of heb je een vraag over een van de dealeroccasions? Je mag ons altijd bellen op 0527 211 233. Tevens zijn wij tot 22:00 uur ’s avonds beschikbaar op 06 21 62 17 28. Dit kan ook via WhatsApp! We streven ernaar om binnen een uur te reageren.