Wanneer heeft mijn auto onderhoud nodig?

Om je auto in topconditie te houden, is onderhoud een essentieel onderdeel. Door regelmatig een onderhoudsbeurt uit te voeren, blijf je niet alleen veilig rijden maar verleng je ook de levensduur van je auto. Maar wanneer heeft je auto een kleine- of grote beurt nodig en wanneer moet een distributieriem vervangen worden? Wij lichten het voor je uit.

Wanneer moet mijn auto een kleine beurt?

Aanbevolen wordt om na iedere 15.000 kilometer of na een jaar een kleine beurt uit te voeren. De beurt bestaat uit een olieservice, inspectieservice en aanvullende werkzaamheden zoals het controleren en het eventueel vervangen van het interieurfilter, remvloeistof en de distributieriem. Of de genoemde onderdelen vervangen moeten worden, hangt af van het aantal gereden kilometers en de verstreken tijd na de vorige onderhoudsbeurt. Dit is ook terug te vinden in de onderhoudshistorie van de auto.

 

Goed om te weten: wanneer er uit de controlepunten reparaties naar voren komen, nemen de monteurs van Auto Christiaan eerst contact met je op voor een prijsindicatie.  Zo voorkomen we onverwachte kosten.

Tip: controleer het oliepeil regelmatig

Tip: controleer het oliepeil regelmatig

Het is een van de belangrijkste vloeistoffen van de auto: motorolie. Zonder olie loopt de motor vast, maar ook de verkeerde soort olie zorgt voor blijvende beschadiging. Controleer het oliepeil daarom regelmatig en zorg dat je altijd een liter van de juiste motorolie in de auto hebt liggen. Als het olielampje gaat branden, is het eigenlijk al te laat.

Wanneer heeft mijn auto een grote beurt nodig?

De richtlijn voor een grote beurt is na iedere twee jaar of na elke 30.000 kilometer. Tijdens de grote beurt wordt de auto van top tot teen gecontroleerd. Hierbij kun je onder andere denken aan het checken van de remschijven en remblokken, de distributieriem en het oliefilter. Ook worden de vloeistoffen gecontroleerd en indien nodig bijgevuld. Tot slot wordt de auto uitgelezen om eventuele storingen te signaleren.

 

Verloopt de apk van je auto binnenkort? De apk-keuring wordt tijdens de grote beurt gratis voor je uitgevoerd.

Wanneer moet de distributieriem vervangen worden?

Een distributieriem moet over het algemeen iedere 4 tot 6 jaar vervangen worden of bij 60.000 tot 120.000 kilometer. Twijfel je of de riem aan vervanging toe is? Je mag altijd langskomen in de werkplaats, wanneer een van de monteurs je een vakbekwaam advies geeft. Zo weet je zeker dat je altijd veilig rijdt met een riem die in goede staat is.

 

Wanneer je te lang doorrijdt met een versleten riem, kan de motor ernstige schade oplopen. Dit heeft vaak een dure motorreparatie als gevolg én is ook nog eens gevaarlijk.

Voor vragen of meer informatie over het onderhoud van een Audi occasion, Mercedes occasion of een ander merk kun je contact opnemen door te mailen naar info@autochristiaan.nl of te bellen naar 0527 29 13 22. We zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08:00 – 18:00 uur. Op zaterdag zijn we bereikbar van 09:00 tot 16:00 uur.