Welke olie in mijn auto?

Het is een van de belangrijkste vloeistoffen voor de auto: motorolie. Zonder olie loopt de motor vast, maar ook de verkeerde soort olie zorgt voor blijvende beschadiging. De schade hiervan is niet te herstellen en de kosten lopen in de papieren. Ook de slijtage waaraan iedere motor lijdt en de prestaties hangen nauw samen met de gebruikte motorolie. Maar waar moet je rekening mee houden als je olie kiest? We geven je informatie en uitleg.

Tip!

Tip!

Controleer het oliepeil van de auto regelmatig. Zorg dat je altijd een liter van de juiste motorolie in de auto hebt liggen. Als het olielampje gaat branden, is het eigenlijk al te laat.

Welke motorolie gebruiken?

Er zijn veel soorten motorolie. Zo heb je de keuze uit minerale, semisyntetische en vol-syntetische motorolie. Ook het prestatieniveau varieert per motorolie. De verschillende soorten zijn te herkennen aan de viscositeit (dikte) en de chemische samenstelling.

Viscositeit: de dikte van de motorolie

Bij het kiezen van de juiste motorolie is het belangrijk om rekening te houden met de dikte van de olie. Dit wordt uitgedrukt in viscositeit. Hierbij geldt: hoe lager het eerste deel van de vermelding, hoe dunner de olie is bij lage temperaturen. Dit is belangrijk bij een koude start. Hoe hoger het tweede deel van de vermelding, des te dikker de olie blijft bij hoge temperaturen in de zomer. In de tabel vind je de richtlijnen voor de viscositeit en voor welke auto’s die olie geschikt is.

 

Viscositeit Kenmerken Geschikt voor
15W-40 Minerale motorolie voor benzine, LPG en diesel (niet geschikt voor roetfilters).

 

Auto’s tot 1995
10W-40 Semi-syntetische motorolie voor benzine, LPG en diesel (niet voor roetfilters).

Auto’s van 1990 tot 2004
5W-40 Vol-synthetische motorolie met verlengde verversingsintervallen voor benzine, LPG en diesel (niet voor roetfilters).

Auto’s vanaf 1998
5W-30 Moderne vol-synthetische motorolie met verlengde verversingsintervallen voor benzine, LPG en diesel (ook voor roetfilters).

 

Auto’s vanaf 2004

Technische prestatieniveau van motorolie

Naast de dikte van de olie speelt ook het prestatieniveau een belangrijke rol. De motorolie dient hiervoor van een bepaald technisch niveau te zijn dat wordt uitgedrukt in API- en ACEA-kwalificaties. De minimale hoogte voor jouw auto staat vermeld in het onderhoudsboekje.

 

 

API-kwalificatie

API staat voor American Petroleum Institute. Dit is een Amerikaans instituut dat onder andere de kwaliteit van oliën beoordeelt. De vermelding begint met een S (benzinemotoren) of een C (dieselmotoren). Met de tweede letter wordt de kwaliteit aangegeven. Bijvoorbeeld SN of CK. Hierbij geldt: hoe hoger de letter in het alfabet, hoe beter de kwaliteit.

 

ACEA-kwalificatie

ACEA is de Europese normering en staat voor Association des constructeurs Europeens d’Automobile. Deze kwaliteitsvermelding bestaat uit een letter en een cijfer. De letter staat hierbij voor de motorsoort. A voor benzinemotoren en B, C en E voor dieselmotoren. Vervolgens volgt er een cijfer welke de kwaliteit aan duidt. Hoe hoger het cijfer, hoe beter de kwaliteit.

Wanneer moet de olie ververst worden?

Het varieert per auto hoe vaak de olie ververst moet worden. Ook het aantal kilometers speelt een belangrijke rol. We raden aan om minimaal een keer per jaar de olie te peilen en te controleren. Bij een te laag peil is het belangrijk om de motorolie bij te vullen. Het regelmatig verversen zorgt ervoor dat de auto langer meegaat en dat deze het naar behoren blijft doen. Ga je rijden met de auto terwijl er te weinig of vervuilde olie in de auto zit? De kans op problemen is groot. Uiteindelijk kan dit zelfs zorgen voor schade aan de motor, wat prijzig onderhoud is.

 

Sludge

Zodra je de olie wilt peilen of bijvullen, kan er een aan de onderkant van de olievuldop een witte smurrie zit. Dit wordt ook wel sludge genoemd en komt voor bij auto’s die op jaarbasis weinig kilometers maken of vaak kleine stukjes rijden. Aanbevolen wordt om een afspraak te maken in de werkplaats en de motorolie te laten controleren door een van de vakbekwame monteurs. De oplossing kan simpel zijn zoals het rijden van langere afstanden, maar er kan ook sprake zijn van lekkage. Reden voor een extra controle.

Motorolie kopen bij Auto Christiaan

Om zeker te zijn van het juiste type motorolie hebben we bij Auto Christiaan standaard een aantal soorten motorolie op voorraad, waaronder de kwalitatieve 5W-30 van Eni. Deze variant is bijzonder vloeibaar bij lage temperaturen, wat koud starten vergemakkelijkt en het brandstofverbruik verlaagt. De kwaliteit van de basisoliën zorgt voor een laag olieverbruik.

 

Voor meer informatie over motorolie kun je altijd contact met ons opnemen. We zijn bereikbaar op 0527 29 13 22. Buiten de openingstijden zijn we iedere dag tot 22:00 uur bereikbaar op 06 21 62 17 28. Liever appen? Ook dit is mogelijk.