Camper APK keuren

Net zoals bij auto’s vindt er ook bij campers een Algemene Periodieke Keuring plaats. Tijdens deze wettelijk verplichte keuring checkt de keurmeester de auto op veiligheid, milieuvriendelijkheid en registratie.

 

Wanneer moet een apk keuring voor de camper plaatsvinden?

Anders dan bij auto’s vindt de eerste keuring van een nieuwe camper plaats na vier jaar. Daarna is het tijdsbestek tussen de keuringen afhankelijk van verschillende factoren. Hierbij kun je denken aan het bouwjaar, de datum van de eerste toelating, het gewicht en de soort brandstof.

 

Om het zo overzichtelijk mogelijk te maken, vind je in onderstaande tabel een overzicht wanneer de camper gekeurd moet worden. Let op: dit geldt voor campers onder de 3.500 kilo (APK2). Campers boven dit gewicht moeten ieder jaar gekeurd worden. Twijfel je wanneer de apk keuring plaats vindt? Vul dan de kentekencheck op het RDW in.

Datum eerste inschrijving

 • 1 januari 2005
 • Na 1 januari 2005
 • Vóór 1 januari 2005
 • Campers 30 jaar of ouder
 • Vóór 1 januari 1960

Brandstof

 • Benzine en/of elektromotor
 • Diesel, gas of anders (evt. in combinatie met elektrisch)
 • Alle soorten
 • Alle soorten
 • Alle soorten

Wanneer keuren?

 • Eerste apk na 4 jaar, daarna twee keer na 2 jaar, daarna elk jaar
 • Eerste apk na 3 jaar, daarna elk jaar
 • Eerste apk na 3 jaar, daarna elk jar
 • Eens per 2 jaar
 • Geen apk-plicht
Geen reparatie zonder overleg

Geen reparatie zonder overleg

Het kan voorkomen dat de camper een afkeurpunt heeft, waardoor hij niet door de apk komt. Voordat deze gerepareerd wordt door een van onze vakkundige monteurs, nemen we eerst contact met je op voor een kostenindicatie. Zo voorkomen we verrassingen en weet je waar je aan toe bent.

Camper onderhoudsbeurt

Wanneer je een paar werken per jaar gebruik maakt van je camper, sta je er misschien niet bij stil dat deze ook onderhoud nodig heeft. Toch is onderhoud van groot belang. De camper krijgt over het algemeen best wat te verduren met hoge temperaturen, files, lange reisafstanden en intensief gebruik tijdens de vakantie.

 

Om er zeker van te zijn dat je optimaal kunt genieten van je vakantie, raden we een keer in de twee jaar een onderhoudsbeurt voor de camper aan. Het kampeervoertuig wordt gecontroleerd op ruim 30 punten. De keurmeester controleert onder andere:

 

> De opbouw: er wordt gekeken naar het watersysteem en er vindt een uitgebreide bodemcontrole plaats.

> Elektra: de aarding, zekeringen, accu en verlichting wordt gecheckt.

> Gasinstallatie: het afpersen van de gasleidingen, checken drukregelaar en reiniging kachel.

> Vochtmeting: de camper wordt op verschillende plekken gecontroleerd op vocht

Controle gasinstallatie

Een goed werkende gasinstallatie is van groot belang voor een zorgeloze vakantie: de kachel, koelkast en het gasfornuis zorgen voor comfort tijdens een campervakantie. Controle van de installatie is tevens belangrijk voor de veiligheid. Reden genoeg om dit onderdeel extra uit te lichten. Onderstaand vind je de drie punten die de monteur controleert tijdens controle van de gasinstallatie:

 

 1. Gasslang

Vanuit de BOVAG wordt aanbevolen om gasslangen met vaste koppelingen na vier jaar te vervangen. Na verloop van tijd kunnen er namelijk door uitdroging scheurtjes in de slang ontstaan, waardoor de veiligheid afneemt. Je kunt ook eenvoudig zelf checken hoe oud de gasslang is: op de slang staat het jaartal van productie vermeld.

 

 1. Drukregelaar

De omgevingstemperatuur bepaalt de gasdruk in een fles. De druk is dus niet altijd gelijk. Gasapparatuur vraagt echter wel om een constante gasdruk, waardoor een goed werkende drukregelaar van groot belang is. Afhankelijk van het model moet de drukregelaar elke vijf tot tien jaar vervangen worden voor een optimale drukregeling en veiligheid.

 

 1. Afpersen gasleiding

Tijdens een onderhoudsbeurt wordt de gasleiding afgeperst en controleert de monteur de gasdichtheid. Een loszittende leiding kan door trilling namelijk gaan lekken. Dit wil je uiteraard voorkomen. Daarom onderwerpen we de hele gasinstallatie aan een grondige veiligheidscheck.

 

Tip: stop de dissel of het serviceluik niet vol met spullen. Voldoende ventilatie in de gasruimte is belangrijk om te voorkomen dat er een ophoping van gas ontstaat bij een eventuele lekkage.

 

Kosten camper onderhoud

Kosten camper onderhoud

De kosten van het onderhoud aan de camper is afhankelijk van een aantal factoren zoals het model, het bouwjaar en de staat van onderhoud van het kampeervoertuig. Wanneer een onderdeel aan vervanging toe is, word je altijd gebeld voordat we het uitvoeren. Tijdens het gesprek ontvang je een prijsindicatie om onverwachte kosten te voorkomen. Ben je benieuwd hoeveel een onderhoudsbeurt voor jouw type camper kost? Neem vrijblijvend contact op door te mailen naar info@autochristiaan.nl of door te bellen naar 0527 211 233.

Houd je camper in topconditie: vijf tips

1. Controleer regelmatig de bandenspanning. Raadpleeg het instructieboekje voor de ideale spanning of vraag ernaar bij de monteur.

 

2. . Houd de camper schoon.

 

3. Tap al het water af en ventileer goed. Op deze manier voorkom je vochtproblemen. Zorg er ook voor dat vocht en schimmels in de stalling geen kans krijgen.

 

4.Houd rubbers en scharnieren van dakluiken en ramen in goede conditie, door ze schoon te houden en zo nodig in te spuiten met siliconenspray.

 

5. Laat je camper periodiek onderhouden door een gecertificeerd monteur.

Plan camper onderhoud in

Onze klanten komen niet alleen uit Blokzijl, maar uit heel Nederland. Zo hebben wij klanten uit onder andere:

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet een camper onderhoud hebben?

Als de camper goed onderhouden is, heb je daar op de camping geen zorgen over. Aanbevolen wordt om de camper iedere twee jaar van een onderhoudsbeurt te voorzien, zodat je zeker weet dat de camper in goede conditie blijft.

 

Kan ik bij Auto Christiaan terecht voor een apk voor mijn camper?

Jazeker. Bij Auto Christiaan kun je je camper laten keuren vanaf €34,95-.

Is het verplicht om de apk uit te voeren?

Ja, in Europa is de Algemene Periodieke Keuring verplicht. Op deze manier wil de overheid de verkeersveiligheid bevorderen en het milieu beschermen.

 

Vanaf wanneer kan ik mijn auto apk laten keuren?

Dit kan vanaf twee manden voor de apk-vervaldatum. De apk blijft gewoon 12 of 24 maanden geldig vanaf de vervaldatum, waardoor het mogelijk is om de keuring op tijd in te plannen.

 

Wat zijn de meest voorkomende afkeurpunten?

De zes meest voorkomende punten waar een auto op wordt afgekeurd zijn:

 

 • Banden (versleten, canvas zichtbaar uitgedroogd, te weinig profiel, stoeprand schade of bandenspanning)
  • Remmen (roest, remverschil, defecte remleiding/remblok/remslang)
  • Stuurdelen (uitgedroogde rubbers, defecte stuur-fuseekogels, kapotte aandrijfhoezen en draagarmen)
  • Verlichting (lampjes stuk, niet goed afgesteld)
  • Veren (doorgeroest of afgebroken)
  • Uitlaat (roest, gaten of haarscheuren)

 

Kan ik bij Auto Christiaan terecht voor een onderhoudsbeurt aan mijn camper?

Ja, dat is mogelijk. De monteurs van Auto Christiaan zijn gespecialiseerd in camper onderhoud en kennen campers door en door. Ongeacht of je bijvoorbeeld een Fiat Ducato camper, Mercedes-Benz camper, Ford camper of Hymer camper hebt.

 

s

Vragen over camper onderhoud?

Heb je een vraag over de apk keuring of het camper onderhoud? Neem contact op door te mailen naar  info@autochristiaan.nl of te bellen naar 0527 29 13 22. Onze klantenservice is van maandag tot en met vrijdag geopend van 08:00 – 18:00 uur. Op zaterdag zijn wij bereikbaar van 09:00 tot 16:00 uur.

0527 211 233

Neem vrijblijvend contact op

Autogarage monteur
Jan Chef werkplaats