Wanneer moet de distributieriem worden vervangen?

Het verschilt per automodel wanneer je auto aan een nieuwe distributieriem toe is. Over het algemeen moet de riem iedere 4 tot 6 jaar vervangen worden of bij 60.000 tot 120.000 kilometer. Twijfel je of de distributieriem aan vervanging toe is? Je mag altijd langskomen in de werkplaats, waarna een van de monteurs je een vakbekwaam advies geeft. Zo weet je zeker dat je altijd veilig rijdt met een riem die in een goede staat is.

Hoe lang duurt het vervangen van een distributieriem?

De distributieriem zit aan de zijkant van de motor achter de stofkappen. Deze locatie maakt het een lastige klus om de riem te vervangen. De tijd die het kost om de riem te vervangen, verschilt echter per automodel, motormodel en de manier waarop de motor onder de motorkap is geplaatst. Gemiddeld duurt de vervanging van een distributieriem 1,5 tot 6 uur. Om verrassingen te voorkomen, kun je vooraf altijd een prijsopgave aanvragen. Zo weet je direct waar je aan toe bent.

Wat is het verschil tussen een distributieriem en een distributieketting?

In de motor van de auto zit een distributieriem of een distributieketting. Beide hebben dezelfde functie: ze drijven via de krukas de nokkenas(sen) aan, die op hun beurt de in- en uitlaatkleppen bedienen. Je kunt de distributieriem of – ketting aan de buitenkant van de motor niet zien.

Distributieriem

De distributieriem is gemaakt van sterk rubber/kunststof met hierin een extra versteviging van trekdaden. Door belasting van de riem slijt het rubber, waardoor de riem bij 60.000 tot 12.000 kilometer vervangen moet worden.

Distributieketting

De distributieketting is gemaakt van gehard staal. De ketting is in principe onderhoudsvrij en hoeft vrijwel nooit vervangen te worden. In enkele gevallen is de ketting uitgerekt, waardoor deze wel aan vervanging toe is.

Heeft mijn auto een distributieriem of -ketting?

Dit is niet aan de buitenkant van de auto te zien. Hiervoor kun je in het instructieboekje van de auto kijken of contact opnemen met een van onze specialisten.

Waarom moet de distributieriem vervangen worden?

De distributieriem is het hart van de motor. De riem vormt de verbinding tussen de krukas en de nokkenas van de motor. Ook drijft de distributieriem vaak de waterpomp en/of de brandstofpomp (bij dieselmotoren) aan. Zonder deze riem worden de belangrijke motoronderdelen niet met elkaar verbonden, waardoor de motor niet werkt.

 

Maar waarom moet de riem vervangen worden? De distributieriem is gemaakt van vezels en rubber, wat slijtgevoelige onderdelen zijn. Dit is de reden dat de riem periodiek vervangen moet worden.

Distributieriem vervangen kosten

Distributieriem vervangen kosten

De kosten voor het vervangen van een distributieriem of – ketting verschilt per automodel, motor en de manier waarop de motor onder de motorkap is geplaatst. Voor een prijsopgave kun je bellen naar 0527 29 13 22 of mailen naar info@autochristiaan.nl. Wij werken met een complete prijs inclusief waterpomp en uren, zodat je precies weet waar je aan toe bent. Vraag je ook offertes op bij andere garages? Check altijd of het om een all in prijs gaat of enkel om de distributieriem zelf.

Laat je distributieriem vervangen

Is je distributieriem aan vervanging toe? Plan direct een afspraak in en profiteer van de vele voordelen. Zo staat er bijvoorbeeld gratis vervangend vervoer voor je klaar en wordt de auto na reparatie kosteloos gewassen. Wij hebben onder andere klanten uit:

Veelgestelde vragen over distributieriem vervangen

Wordt de distributieriem vervangen tijdens een grote beurt?

Nee, tijdens een grote beurt wordt de riem niet vervangen. Dit gebeurt enkel op aanvraag. Wanneer uit het onderhoudsboekje van jouw auto blijkt dat de riem aan vervanging toe is, nemen wij als vanzelfsprekend contact met je op om dit te bespreken.

 

Heeft mijn auto een distributieriem of -ketting?

Het verschilt per merk, model, motor en de kilometerstand of de auto een distributieriem of -ketting heeft. De monteurs van Auto Christiaan kunnen je hier meer over vertellen.

 

Wanneer moet ik mijn distributieriem vervangen?

Dit verschilt per automodel. Over het algemeen moet de riem na 60.000 tot 12.000 gereden kilometers vervangen worden. Twijfel je of de distributieriem van jouw auto aan vervanging toe is? Kom langs in de werkplaats voor een gratis en vrijblijvend advies.

 

Kan ik mijn distributieriem zelf vervangen?

Natuurlijk kun je er voor kiezen om zelf de distributieriem te vervangen, maar dit wordt sterk afgeraden. Het proces komt erg nauw en verkeerde montage kan de motor ernstig beschadigen. Naast expertise en ervaring, heb je ook specialistisch gereedschap nodig. We raden je aan om de distributieriem door een van onze vakkundige en ervaren monteurs te laten vervangen.

 

Heeft Auto Christiaan vervangend vervoer?

Ja, dat hebben wij. Aanbevolen wordt om bij het inplannen van de afspraak aan te geven dat je gebruik wilt maken van een gratis leenauto of leenfiets, zodat deze gereserveerd kan worden. Ook hebben wij een unieke haal- en brengservice voor klanten uit onder andere Vollenhove, Marknesse, Sint Jansklooster en Steenwijk die de distributieriem van de auto laten vervangen: indien gewenst wordt de auto opgehaald en teruggebracht.

s

Vragen over het vervangen van de distributieriem?

Wil je meer weten over het vervangen van en distributieriem of -ketting? Stuur een e-mail naar info@autochristiaan.nl. Ook telefonisch kun je ons bereiken. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 18:00 uur telefonisch bereikbaar op 0527 29 13 22. Op zaterdag kun je ons bellen van 09:00 tot 16:00 uur.

0527 291 322

Neem vrijblijvend contact op!

automonteur autogarage
Jan de Jonge Chef werkplaats

Je kunt o.a. bij ons terecht met jouw

  • purepng.com-volvo-logovolvovolvo-carsvolvo-automobilevolvo-stylish-carvolvo-logo-1701527683283iyzga
  • Automerk Opel
  • 6acfb65366aea4e21d0d961d02e6fecf
  • Automerk Peugeot
  • Automerk Fiat
  • mercedes
  • Automerk Citroen
  • Automerk Renault
  • Automerk Volkswagen
  • Automerk Skoda