Wat is een winterband?

Een winterband geeft meer grip onder koudere omstandigheden dan zomerbanden. Dit komt doordat rubber bij lagere temperaturen harder wordt. Hierdoor verliest een zomerband bij een temperatuur lager dan 7 graden de grip op het wegdek. Een winterband heeft een zachtere samenstelling, waardoor het rubber bij lage temperaturen soepel blijft. Ook is een winterband voorzien van een grof profiel voor een optimale grip op de weg.

Wanneer heb je winterbanden nodig?

Een bandenwissel van zomer- naar winterbanden wordt aangeraden in oktober of november. Zo ga je niet alleen veilig op weg, maar bespaar je ook brandstofkosten. Maar dat is niet alles. De kans op slijtage, uitdroging en beschadigingen wordt kleiner wanneer je je banden op tijd wisselt.

 

Winterbanden van oktober tot maart

De meeste mensen laten winterbanden monteren in oktober. Midden in de herfst. Met kwalitatief goede winterbanden rijd je veilig de winter door. Vergeet niet om de winterbanden in maart weer om te wisselen voor goede zomerbanden. Een handig ezelsbruggetje hierbij is de klok die je rond deze periodes verzet. Zodra je de klok verzet is het tijd voor een bandenwissel.

Gratis bandenopslag bij Auto Christiaan

Gratis bandenopslag bij Auto Christiaan

We streven naar een optimale service. Daarom kun je je zomerbanden gratis opslaan in ons bandenhotel. Hier liggen ze in perfecte omstandigheden: een donkere en koele ruimte, waardoor de banden het langst meegaan.

Winterbanden in Nederland: niet verplicht, wel aanbevolen

Ondanks dat winterbanden in Nederland niet verplicht zijn, wordt het sterk aanbevolen. Daarnaast zijn in steeds meer Europese landen winterbanden bij winters weer verplicht. Wanneer je auto niet voorzien is van deze banden, riskeer je een hoge boete. In onder andere Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg, Zweden en Tsjechië zijn de banden verplicht.

Kosten winterband: tweedehands of nieuw

Wanneer je kiest voor een set nieuwe winterbanden ben je verzekerd van optimale kwaliteit. Bij Auto Christiaan verkopen wij alleen nieuwe winterbanden, omdat tweedehands banden door beschadiging en uitdroging minder grip en een slechte wegligging kunnen hebben. Dit is helaas niet altijd te zien aan de buitenkant van de band. Bij een nieuwe band ben je verzekerd van topkwaliteit.

De winterbandenspecialist in de regio Steenwijkerland

Niet alleen particulieren en bedrijven uit Blokzijl kunnen bij ons terecht. Ook wanneer je uit Steenwijkerland en omstreken komt, staan wij voor je klaar. Wij hebben klanten uit onder andere:

Veelgestelde vragen over winterbanden

Wat zijn de voordelen van winterbanden?

De voordelen van winterbanden zijn:

 • Kortere remweg onder de 7 graden
 • Betere wegligging dankzij zachtere rubbersamenstelling
 • Optimale grip dankzij het diepe profiel (4 millimeter)

 

Moeten winterbanden op alle wielen of alleen op de aangedreven wielen?

Het is niet veilig om slechts twee wielen te voorzien van winterbanden. Twee sets verschillende banden met uiteenlopende rijeigenschappen leveren onvoorspelbaar rijgedrag op. De niet-aangedreven wielen hebben namelijk ook een belangrijke functie bij de wegligging en stabiliteit van de auto. Een verschil in grip tussen aangedreven en niet-aangedreven wielen brengt de stabiliteit van de auto in gevaar.

 

Welke winterbanden raadt Auto Christiaan aan?

Kies een winterband in de voorgeschreven (standaard) bandenmaat met een minimaal profiel van 4 millimeter. Heb je brede banden en grote velgen onder de auto? Kies dan voor de kleinst voorgeschreven bandenmaat met bijbehorende velgen. Bij gladheid is een breed contactvlak tussen band en wegdek namelijk een nadeel.

 

De keuze voor het merk winterband kun je maken bijvoorbeeld maken aan de hand van de ANWB winterbandentest. Kijk naar de voor jou belangrijke eigenschappen (bijvoorbeeld een nat wegdek, slijtvastheid of de prestaties op nat én droog wegdek) en maak aan de hand hiervan je keuze. Natuurlijk kunnen de vakspecialisten van Auto Christiaan je ook adviseren.

 

Wanneer moet ik in Duitsland met winterbanden rijden?

In Duitsland zijn winterbanden niet aan een periode of gebied gebonden, maar aan de winterse omstandigheden. Hiervoor kun je het weerbericht raadplegen. Heb je geen winterbanden bij je? Voorkom boetes en eventuele ongelukken en blijf thuis. Een winterband herken je aan het sneeuwvloksymbool. All-season banden en banden met het symbool M+S (modder en sneeuw) is niet beschermd, maar is in Duitsland toegestaan. Hierbij geldt wel dat het profiel minimaal 1,6 millimeter moet zijn. Aanbevolen wordt tenminste 4 millimeter.

 

Wat zijn winterse omstandigheden?

Er is van winterse omstandigheden sprake bij onder andere ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming.

 

In welke landen is het gebruik van winterbanden verplicht?

In steeds meer Europese landen zijn winterbanden verplicht. Onder andere in populaire wintersportgebieden, zoals Duitsland, Italië en Oostenrijk zijn winterbanden verplicht.

 

Gelden de buitenlandse regels ook voor Nederlandse auto’s?

Ja, je riskeert een boete wanneer je je niet aan de genoemde regels houdt.

 

Hoe hoog is de boete?

De boete van het rijden zonder winterbanden verschilt per land. Duitsland rekent een vast bedrag van €40,- . Bij hinder- of gevaarzetting is de boete €80,- en een strafpunt. In Oostenrijk is de boete €35,- maar bij gevaarzetting kan hij oplopen tot €5.000,- en kan de auto in beslag worden genomen.

 

Ik heb al winterbanden. Moet ik dan ook sneeuwkettingen?

Dit is verplicht wanneer je op kleine (berg)wegen komt. In veel landen zijn sneeuwkettingen zelfs verplicht. Je kunt dit herkennen aan een verkeersbord met een wiel met sneeuwketting erop.

 

Hoe lang duurt winterbanden monteren?

Het monteren van winterbanden duurt gemiddeld een uur. Dit is inclusief het balanceren van de banden.

 

Wat kost een wielenwissel?

Voor een wielenwissel en het balanceren van de banden betaal je slechts € 36,30 inclusief btw. Ook kun je gratis gebruik maken van het bandenhotel.

 

Wat kost een bandenwissel?

Voor een bandenwissel en het balanceren vragen we € 60,50 inclusief btw. Ook kun je gratis gebruik maken van het bandenhotel.

s

Meer weten over winterbanden monteren?

Heb je vragen over winterbanden monteren of wil je meer informatie over een bepaalde band? Wij staan voor je klaar! Bel gerust naar 0527 29 13 22 of stuur een e-mail naar info@autochristiaan.nl. We streven ernaar om binnen 24 uur te reageren.

0527 291 322

Neem vrijblijvend contact op

automonteur autogarage
Jan de Jonge Chef werkplaats

Je kunt o.a. bij ons terecht met jouw

 • purepng.com-volvo-logovolvovolvo-carsvolvo-automobilevolvo-stylish-carvolvo-logo-1701527683283iyzga
 • Automerk Opel
 • 6acfb65366aea4e21d0d961d02e6fecf
 • Automerk Peugeot
 • Automerk Fiat
 • mercedes
 • Automerk Citroen
 • Automerk Renault
 • Automerk Volkswagen
 • Automerk Skoda