Een auto met een hoge kilometerstand kopen: verstandig of niet?
Een tweedehands auto met een hoge kilometerstand. Is dat wel of geen verstandige koop en waar moet je op letten? Auto Christiaan is voor je op onderzoek uitgegaan.
Wat is een hoge kilometerstand?
Voordat we ingaan op het feit of een auto met een hoge kilometerstand wel of niet verstandig is, moeten we eerst in kaart brengen wat er onder een hoge kilometerstand valt. Hoog is immers een breed begrip. Het Financieel Dagblad schrijft in een artikel dat een Volvo met een benzinemotor pas na 404.255 (!) kilometer zijn laatste adem uitblaast. Een Volvo met dieselmotor gaat nog langer door. Pas na gemiddeld 681.677 kilometer is de diesel-Volvo aan het einde van zijn latijn.
Omdat we niet uit willen gaan van één bron, hebben we ook cijfers van het CBS erbij gepakt. Zij hebben uitgezocht wat een auto per brandstofsoort in Nederland gemiddeld rijdt en wat dat betekent voor de gemiddelde kilometerstand die je op een leeftijd van 5, 7 en 10 jaar mag verwachten:
Brandstof Km/jaar 5 jaar oud 7 jaar oud 10 jaar oud
Benzine (incl. hybride) 12.500 62.500 87.500 125.000
Diesel (incl. hybride) 30.000 150.000 210.000 300.000
Lpg (incl. hybride) 22.500 112.500 157.500 225.000
Plug-in hybride (benzine en diesel) 22.500 112.500 157.500 225.000
Elektrisch 20.000 100.000 140.000 200.000
Uit bovenstaande tabel is te zien dat een dieselauto meer kilometers maakt, omdat de brandstof goedkoper is. Ondanks dat deze auto meer rijdt, hoeft dit niet erg te zijn. Dit omdat een diesel over het algemeen op lagere toeren rijdt, waardoor er minder slijtage is. Tevens verbrandt diesel bij een lagere temperatuur, wat ook voor minder slijtage zorgt.
Hier moet je op letten bij een auto met een hoge kilometerstand
De ANWB geeft aan dat de kilometerstand van een auto steeds minder belangrijk wordt, mits er een sluitende onderhoudshistorie aanwezig is. Auto’s met een ijzersterke reputatie die goed zijn onderhouden, kunnen makkelijk betrouwbaar blijven tot een kilometerstand va meer dan 300.000. Indien je belangstelling hebt in een occasion met een hoge kilometerstand is het belangrijk om op de volgende punten te letten.
Onderhoudshistorie
Wanneer een auto met een hoge kilometerstand op tijd zijn onderhoud heeft gehad, kan de aanschaf een goede keuze zijn. Controleer daarom het onderhoudsboekje. Doe dit ook bij een occasion met een lage kilometerstand. Een gemiddelde onderhoudsbeurt moet met 20.000 kilometer of na een jaar worden gegeven: afhankelijk wat het eerste wordt bereikt. Een auto die minder kilometers maakt, krijgt vaak pas onderhoud als de kilometers zijn gehaald. Dit betekent dat hij soms eigenlijk te weinig aandacht heeft gehad. Oftewel: minpunten.
Gebruik van de auto
Naast de kilometerstand kun je ook op een andere manier naar een tweedehands auto kijken. Het is goed als een auto regelmatig is gebruikt en de motor goed op temperatuur komt. Bij lange afstanden is de kans groot dat je flinke stukken op de snelweg rijdt, maar op een regelmatig tempo. Auto’s met een lage kilometerstand hebben waarschijnlijk kortere stukken gereden met een koude motor en daarbij in de stad vaak afgeremd en opgetrokken. Dat zorgt voor meer slijtage, waardoor dat juist een minder goede keuze kan betekenen.
Kijk tevens naar gebruiks- en slijtagesporen op de bekleding en beschadigingen bij het portier van de bestuurder en het dashboard. Dit zegt iets over hoe er met de auto is gezorgd.
Conclusie
Geconcludeerd kan worden dat je bij een auto met veel kilometers op de teller net zo goed moet opletten als bij een occasion die minder heeft gelopen. Over het algemeen is een dieselmotor beter bestand tegen hogere kilometerstanden dan een benzinemotor. Kijk naar de onderhoudshistorie en de eerste indruk van de auto. Is de auto goed onderhouden en ziet hij er netjes uit? Dan kun je veilig een tweedehands auto met een hoge kilometerstand kopen.